Türk halkının misafirperverliğinden çok mutlu olduğunu aktaran Afrikalı iş insanı Türkiye’de Afrikalılara hizmet verecek dil kursu açtı. Türkiye’de son yıllarda artan Afrikalıların sayısı dikkat çekmektedir. Akademiden sanata, ticaretten spora hemen her alanda karşılaştığımız bu yeni yüzler, ülkeye çeşitli amaçlarla gelmekte; göç deneyiminin ardından kimileri geri dönmeyi tercih ederken kimileri ise yerleşerek bizden biri gibi hayatını sürdürme yoluna gitmektedir.
Yabancılara Türkiye’de Türkçe Dil Kursu
Türkiye coğrafik konumu ve jeopolitik özelliklerinden dolayı dünya tarihinde her zaman önemli bir yere sahip olmuştur. 21. Yüzyıla geldiğimizde ise bu özelliklerinden dolayı Türkiye’nin yavaş yavaş Ortadoğu’nun, Afrika’nın ve Asya’nın merkezi olmaya başladığını görüyoruz. Geçtiğimiz 10 yılda farklı sebeplerle milyonlarca insan göçü alan Türkiye yabancılar için gözde bir konum haline gelmiş bulunmaktadır. Asya ve Afrika’dan insan göçü alırken Batıdan da birçok yatırım almaya başlamıştır. Döviz Kurunun sert hareketleri sonrası batılı yatırımcılar yönlerini Türkiye’ye çevirerek paralarını değerlendirme çabasına girişmişlerdir. Yatırım için daha çok konutlar tercih edilse de farklı sektörlere de ilgi büyüktür.
Yeni Yatırım Fırsatları
Türkiye’ye gelen yabancı insan kaynağı ile birlikte gelen insanların ihtiyaçlarını karşılamak için yeni yatırım fırsatları ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu yeni yatırım fırsatlarından birisi de Türkçe Dil Kursu açmaktır. Ülkemize gelen her göçmen öncelikle dil bariyerlerinden dolayı birçok sorun yaşamaktadır. Barınma ve yiyecek ihtiyacını karşıladıktan sonra en önemli ihtiyacı dildir. Öte yandan birçok gencimiz yurtdışında okumak istemektedir ve bu hayallerini gerçekleştirmek için öncelikle gidecekleri ülkenin dilini öğrenmeleri gerekmektedir.
Türkiye’ye farklı sebeplerle gelen milyonlarca insanla birlikte yabancılara Türkçe dil kursu sektörde büyük bir pazar oluşmuştur ve henüz keşfedilmemiş bir pazardır. Yukarıdaki sebeplerden dolayı, bu yazımızda Türkiye’de dil kursu açma aşamalarını anlatacağız.
Mekan
Dil kursu açmak için öncelikle seçeceğiniz yere dikkat etmelisiniz. Kiraladığınız veya satın aldığınız taşınmazın Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları yönetmeliğine uygun olması gerekiyor. Bu yönetmelikteki bazı gereksinimler şu şekilde sıralanabilir:
- -Ders verilecek her sınıfta tercihen dışarı doğru 15 derece ile açılan pencerelerin bulunması,
- -Dersliklerin kapılarının koridora doğru açılması,
- -Koridor genişlikleri en az 1.5m olmalı,
- -Kapıların genişlikleri en az 90cm olmalı,
- -Tavan yüksekliği en az 2.4m olmalı,
- -Her 30 öğrenci için 1 adet erkek ve bir adet kadın tuvaleti olmalı,
- -En az 10m2 büyüklüğünde müdür odası olmalı,
- -Teneffüshane bulunmak zorundadır,
- -En az 8m2 büyüklüğünde öğretmenler odası,
- -Engelli bireylerin kullanıma uygun bir tuvalet,
Dil okulu açmak için bir taşınmaz kiralarken veya satın alırken bu özelliklere sahip olmasında her zaman fayda vardır. Aksi takdirde tadilat ile de bu şartlar sağlanabilir ancak tadilat masraflarına katlanılması gerekmektedir.
Güvenlik Ruhsatları
İkinci aşama olarak dil kursu olarak kullanılacak olan taşınmazın güvenlik ruhsatlarını almak gerekmektedir. Bu ruhsatlar şu şekilde sıralanabilir:
- Binanın sağlam ve dayanıklı olduğuna ilişkin teknik rapor ve ekler ile teknik raporu düzenleyen inşaat mühendisinin geçerliliği devam eden SİM ve İTB belgeleri,
- -Binanın ve çevresinin sağlık yönünden uygun olduğuna ilişkin il veya ilçe ilgili sağlık birimince düzenlenen rapor
- -Binada yangına karşı ilgili mevzuatına göre gerekli önlemlerin alındığına ilişkin itfaiye müdürlüğünce düzenlenen rapor,
- Binanın kurum açılacak kat veya katları için ayrı ayrı, okul ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi olarak kullanılacak binaların ayrıca bahçeleri için de 35×50 cm veya A3 ebadında kâğıtlara çizilmiş yerleşim planı, binanın dış cepheleri ile bahçesini gösteren fotoğrafları ve bunların kayıtlı olduğu CD.
- -Kurum binası kurucuya ait ise bina tapu senedinin millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği; kurum binası kiralık ise binanın tapu senedi örneği ile başvuru tarihi itibariyle okullarda öğretim süresi kadar, diğer kurumlarda en az bir yıllık kira sözleşmesi aslı veya millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği,
- -Kurum binasının yapı kullanım izin belgesi.
- Kurucu tüzel kişi ise kuruluş amaçları içinde özel öğretim kurumu işletmeciliği yapılacağına ilişkin ifade ile ortakların ve ortaklar arasında tüzel kişiler varsa o tüzel kişilerin de uyruğunun yer aldığı ve tüzel kişinin niteliğine göre Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanmış ana sözleşme, tüzük ya da vakıf senedinin ve varsa değişikliklerinin örneği.
Müfettiş Kontrolü
Bu belgeler tamamlandıktan sonra başvuru yapılır. Başvuru yapıldıktan sonra 10 gün içinde müfettiş dil okuluna gelerek yukarıda sayılan gereksinimlerin sağlandığını yerinde kontrol eder ve sonrasında olumlu bir rapor düzenler. Bu rapordan sonra Emniyete güvenlik soruşturması için yazı yazılır. Güvenlik soruşturmasının tamamlanması 1-2 ay sürebilmektedir. Güvenlik soruşturması sonucunda dil kursu açmak için engel teşkil eden bir durumla karşılaşılmaz ise 7 gün içinde Özel Öğretim Kurumu ruhsatınız çıkar ve eğitiminize başlayabilirsiniz.
Bu aşamaların her biri hatasız ve eksiksiz bir şekilde tamamlanmalıdır aksi takdirde süreç beklediğinizden çok daha uzun sürebilir bu sebeple her zaman konunun uzmanı profesyoneller ile çalışmakta fayda vardır.
Yabacılara, özellikle Afrikalılara, yönelik Türkiye’de Dil kursu açılması sürecinde danışmanlık ve hukuki prosedürlerin Müvekkiller adına takibi konusunda ekibimiz tecrübe sahibidir.
Comments
No comments yet.