Hukukçu Olmayı Tercih Etmek
Hukukçu Olmayı Tercih Etmek
Gençlerimiz zorlu bir maratonun ardından geleceklerini şekillendirecek olan kariyer tercih etme aşamasına geldiler. Birçok gencimiz tercihini hukuk fakültesinden yana kullanmayı düşünüyor. Peki, hukukçu olmayı düşünenleri gelecek kariyerlerinde neler bekliyor?
Hukukçu olmak, tüm Dünya’da oldukça popüler bir kariyere sahip olmak demek! Bununla birlikte, hukukla uğraşmak kendinden çok fazla vermeyi gerektiren bir uğraştır.
Yorgunluk, depresyon, tükenmişlik veya temel fonksiyon bozuklukları gibi rezerv tükenmesi döngüsüne kapılmadan kişisel sağlığı ve hayattan zevk almayı sürdürebilmek için hukukla uğraşırken özenli davranmaya ihtiyaç vardır.
Hukukla uğraşanlar, en kayda değer, en zararlı taleplerin neler olduğunu tanıma, gücünün yettiği stres kaynaklarını ortadan kaldırma ve kaçınılmaz stres kaynaklarına verilecek tepkileri makulleştirme becerisini geliştirmelidir. Aşırı iş yükü ve aşırı borç yükünün stresin önemli kaynaklarından olduğu hatırdan çıkarılmamalıdır. Bu kaynakların oluşturduğu stresi makul düzeye çekebilme becerisi geliştirmek gerekir.
Aşırı iş yükü, özellikle hukukla uğraşmaya yeni başlayanlar açısından büyük bir stres kaynağıdır. Hukukla uğraşmak esasen büyük bir meydan okumadır. Ancak unutulmamalıdır ki, hukukla uğraşmaya yeni başlayanlar daha öncede zor işlerle uğraşmış ve genellikle bu uğraşılarından olumlu sonuçlar almışlardır. Yoğun ve odaklanmış gayret, genellikle tatmin olma, başarma, kendini değerli görme gibi olumlu duygular üretir. Normal bir istirahat, yoğun çalışma sonucu hissedilen yorgunluğu giderir.
Hukukla uğraşanlar aşırı çalışma döngüsüne kapılarak önceliklerini karıştırmamalıdır. Dinlenme, spor yapma, beslenme, sosyalleşme ve aileyle zaman geçirme gibi en temel kişisel ihtiyaçların ihmal edilmemelidir.
Hukuku tercih edenler şimdiye kadarki yaşamlarında önemli başarılara imza attıklarından bundan sonra daha büyük başarılara imza atma baskısını üzerlerinde hissedebilir. Hukuku tercih etmeniz çevrenizin ilgisini çekecek, kendinizin, ailenizin ve arkadaşlarınızın sizden beklentileri yükselecektir. Yükselen beklentilerle yaşamaya alışmak gerekecektir.
Hukuku tercih edenler, halihazırda heyecan verici bir kariyerin kendilerini beklediği vizyonuna sahiptir. Başarılı kariyer vizyonu, öğrencilik yıllarınızda yüksek notlar alıp alamayacağınız konusundaki belirsizliklerle netliğini kaybedebilir. Benzer şekilde, hukukla uğraşan diğer arkadaşlarınızla yoğun bir rekabet içersinde olacaksınız. Yeni rakiplerinizin daha önceden rekabet ettiğiniz kişilerden daha yetenekli oldukları aşikardır. Bu yarışta ilk yüzde onluk dilime girmeyi başaranlar önemli pozisyonlarda olacaklar, diğer yüzde doksan ise normal pozisyonlarla yetinmek durumunda kalacaktır. Bu olguyu kabullenmeniz ve gelecek kaygısına kapılmamamız gerekir. Öğrenmenin başlı başına bir tatmin kaynağı ve keyif verici bir tecrübe olduğunu kendinize benimsetmeniz gerekir.
Hukukçulardan hukukçu gibi düşünmeleri beklenir. Hukukçu gibi düşünmek, analitik düşünme kabiliyetine sahip olmak, ilgili hukuksal ilkeleri tespit edebilmek ve bunları olgusal durumlara uygulayabilmektir. Hukukla uğraşmak, kişinin düşünce netliği ve problem çözme yeteneklerini geliştireceği için çok yararlıdır. Ancak, aynı zamanda kişinin daha önceden sahip olduğu inançlar, değerler, tercihler, duygular ve hislerin bu analizlerde yer almasına izin verilmez. Hukukla uğraşanların başarısının göstergesi, göreceli olarak dar bir analitik yetenek gösterimine ve bunun dışındaki bütün faktörleri devre dışı bırakabilme yeteneğine bağlı olacaktır.
Hukukçu gibi düşünmeyi ve bu şekilde davranmayı öğrenmek önemli bir mesleki becerinin kazanılmasıdır; ancak, bir huzurlu yaşam becerisi değildir. Kişinin günlük ilişkilerinde hukuk öğrenmeye başlamadan önce olduğu gibi olmaya devam etmesi önerilebilir. Hukuk eğitimiyle öğrenilen net düşünme ve problem çözme yeteneklerinden gündelik yaşamda yararlanmak mümkün olmakla birlikte, içgüdüler, değerler ve duygular devreye sokulmaktan kaçınılmamalıdır. Hukukla uğraşanlar, kendileriyle bağlantılarını kesmemeli, diğerleriyle ilişkilerini gözlemlemeli ve ilişkilerinde nazik olmalıdır. Eleştirmeci ve tartışmacı uslup sınıfta, mahkeme salonlarında veya işyerlerinde bırakılmalıdır. Sosyal yaşamda hukukçu gibi davranmak, kişinin kendisine olan güvenine ve ilişkilerine zarar verebilir, yaşamdan aldığı tatmini azaltabilir.
Hukukla uğraşanların zihinlerinin pozitif olması gerekir. Hayattan iyimser beklentiler içerisinde olmak gerekir. Yaşamın iniş ve çıkışlarına bakılmaksızın önceden belirlenen amaçlara doğru yürümeyi ve hareket etmeyi sağladığı için iyimserliğin değerine paha biçilemez.
Hukuk bürolarında hukuk alanında istihdam edilmek yapılan avukat veya danışman başvuruları değerlendirilirken esas alınan performans kriterleri; genel yetenek ve kapasite, davranış, iletişim becerileri ve özgünlük olmak üzere dört kategoride toplanmaktadır. Genel yetenek ve kapasite kriterleri; titizlik, dikkat, teknolojik aletleri kullanabilme, zamanın etkin kullanımı ve doğru raporlanması, üretilen işlerde verimlilik ve doğruluk, kendini geliştirmeye açıklık, büronun amaçları doğrultusunda çalışma ve katkı sunma, verilen talimatları doğru kavrayabilme ve uygulayabilme gibi hususlardan oluşmaktadır. Davranış kriterleri; isteklilik, yardımcı olma arzusu, esneklik, sorumluluk hissi, katılımcılık, zaman yönetimi, yapıcı eleştirilere açıklık gibi hususlardan oluşmaktadır. İletişim becerileri kriteri; hem yazılı hem de sözlü olarak kendini açık, net, tutarlı ve doğru ifade edebilmektir. Özgünlük kriteri ise; insiyatif kullanabilme, girişimcilik, yeni düşünce ve fikirler geliştirebilme gibi yetenekleri esas almaktadır.
Hukuk büroları en iyileri ekiplerine almak ister. Özgüveni yüksek ve entellektüel meydan okumaya odaklı kişiler tercih edilir. Etkili iletişim becerileriyle birlikte, pratik sorunları çözebilme ve özgünlük yeteneği, takım oyuncusu olabilme ve mizah anlayışına sahip olma gibi nitelikler, adayları diğerleri arasından ön plana çıkarabilir.
Daha fazla bilgi için iletisim@bicakhukuk.com adresine e-posya gönderebileceğiniz gibi, web sitemizde, www.bicakhukuk.com adresinde yer alan bilgileri incelemenizi de tavsiye ederiz.
(Prof. Dr. Vahit Bıçak’ın Suç Muhakemesi Hukuku kitabının Giriş Bölümünden yararlanarak Hukuk Büromuz tarafından hazırlanan bu yazı,
http://www.parlakbirgelecek.com/tr/faydali-bilgiler/sizden-gelenler/hukukcu-olmayi-tercih-etmek
sitesinde yayınlanmıştır.
Comments
No comments yet.