Terör Örgütlerinin En Büyük Sığınağı: Günlük Kiralık Hücre Ev
Terör Örgütlerinin Sığınağı: Günlük Kiralık Hücre Ev
Terör Örgütlerinin En Büyük Sığınağı: Günlük Kiralık Hücre Ev
Günlük kiralanan 25 bin ev terör örgütleri ve suç çetelerinin en emin sığınağı oldu. Hiçbir kayıt tutulmadığı için polis takibini devre dışı bırakan evler, halkın can güvenliğini tehdit ediyor.
Atatürk Havalimanı’nda 45 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından, gözler teröristlerin de kullandığı ve ‘günlük-kiralık evlere’ çevrildi. Polis kayıtlarına göre, Türkiye genelinde yaklaşık 25 bin ‘günlük-haftalık kiralık’ daire var ve bunların birçoğu terör örgütleri DAEŞ, PKK, DHKP-C, TİKKO’nun yanı sıra uyuşturucu ve fuhuş mafyası gibi suç çeteleri tarafından ‘hücre ev’ olarak kullanılıyor. Suriye’de DAEŞ’e yönelik operasyon bittiğinde binlerce teröristin Türkiye’ye kaçma olasılığına dikkati çeken uzmanlar, İç Güvenlik Yasası’nda değişikliğe gidilerek kiralık konut, otobüs ve feribot kullanımında polise bildirim zorunluluğu getirilmesi görüşünde birleşiyor. Günlük kiralık evler, ya bir kaç günlüğüne kiralanıyor ya da bir kaç aylığına. İnternete girip bir arama motorunda ‘Kiralık ev’ denildiğinde, her türlü yasadışı amaçla kullanılabilecek yüzlerce ‘günlük kiralık ev’ ilanı görülüyor. Atatürk Havalimanı’nı kana bulayan DAEŞ’lilerin de böyle bir evi ‘hücre’ olarak kullandığı belirlenince, yakın gelecekteki korkunç terör tehlikesi de ortaya çıktı. DAEŞ, bir yıl önce göstermelik bir kimlik üzerinden evi kiralamış ve sonrasında örgütün hücresine çevirdiği bu evde teröristler günlük veya haftalık kalmış.
SAYISI BİLE BİLİNMİYOR
Günlük kirası 100 TL’den başlayıp bin TL’ye kadar çıkan bu evler, özellikle İstanbul’un Fatih, Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy, Beylikdüzü gibi kalabalık nedeniyle ‘dikkat çekmeyecek’ ve kolayca halkın içine karışılabilecek ilçelerdeki binalarda yer alıyor. Günlük kiralık evlerin Türkiye’deki sayısı hakkında kesin bir bilgi bile bulunmuyor. Ancak, internet üzerinden verilen ilanları değerlendiren polis, rakamın 15 ila 25 bin arasında olduğunu tahmin ediyor. Bu evlerin yüzde 60’ına yakını İstanbul’da bulunuyor. Başka bir deyişle megakentte 9 ila 15 bin arasında kiralık ev var.
300 bin ev boş görünüyor
Emniyet yetkililerine göre, genellikle gizlenme ihtiyacı duyan sabıkalı kişiler ve suç örgütleri bu evleri tercih ediyor. Son kayıtlara göre İstanbul’da 2 milyon 291 bin konut var. Bu konutlardan 300 bini boş olarak görülüyor. Sürekli kiralık evlerin, emlakçılardaki günlük sirkülâsyonun ise 90 bin olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamlar tehlikenin boyutunu anlatmaya yetiyor. Bu evler, kimler tarafından kiralandığı hiç bir şekilde kontrol edilemiyor.
KONUT DOKUNULMAZLIĞI ENGELİ
İstanbul’da bu tip evlere ilişkin günde ortalama 10 ila 30 arasında şikayet ya da ihbar geliyor. İhbarı değerlendiren polis, ‘konut dokunulmazlığına takılıyor ve savcılık, mahkeme kararı alma sürecini beklemek zorunda kalıyor.
BİLDİRİM YAPILMIYOR
Ayrıca nakit ve yüksek miktarda para döndüğü için ciddi bir ticaret kapısı haline gelen günlük evlerde, ya konut sahibi ‘vergiden kaçmak’ için ‘günlük kullanım’ bildirimi yapmak istemiyor. Ayrıca, emlakçı ya da ev sahibine sunulan göstermelik bir kimlik üzerinden evler başkalarına da defalarca kiralanabiliyor. Aylık 2 bin liraya kiralanan evden, günlük kiralamayla 6 bin liraya kadar gelir sağlanabiliyor. Günlük evlerin büyük bir bölümü, belge ve kimlik bilgileri sunmamak için internet üzerinden kiralanıyor. Bu yüzden evi kiralayan kişiler kendi kimliklerini kolayca gizleyebiliyor. Böylece örgüt mensupları kiraladıkları günlük evleri hücre evine dönüştürüyor. Ve kanlı eylem planlarını halkın içine gizlenerek rahat bir şekilde yapıyorlar.
Emlakçılar dikkatli olmalı
DAEŞ’li teröristlerin kaldığı Fatih Horhor’daki kaldığı evin bulunduğu caddede emlakçılık yapan Cemal Özdemir, “Tehlikenin boyutları çok büyük. Yüzlerce emlakçı var, hatta emlakçı olmayanlar da bu işi yapıyor ve o nedenle denetim çok zor. Ben en az 1 yıllık veriyorum. Verdiğim kişilerden kimlik fotokopisi, pasaport ve gerekli bütün belgeleri eksiksiz istiyorum. Şüphelendiğimiz kişileri anında polise haber vermeliyiz” diye konuştu.
Adamlar altta bomba yapıyor
Aynı mahallede oturan ev hanımı Fatma Atabey günlük ya da haftalık kiralanan evlerden şikayetçi. Evli ve bir çocuklu Atabey “Bombacılarla, katillerle aynı binada oturuyoruz. Kimin ne yaptığını bilmiyoruz. Adamlar evde bomba yapıyor biz üstünde oturuyoruz. Hiçbir şekilde can güvenliğimiz yok. Özellikle son yıllarda apartmanımıza ve yan binalarımıza giren-çıkanın sayısını bilmiyorum. Bu işin bir an önce düzeltilmesini istiyoruz. ” dedi.
Tehlike iki yıldır arttı
Yıllardır bu bölgede oturan yayınevi sahibi Metin Sarı ise şunları söylüyor: “Parayı verene günlük ya da haftalık ev kiralıyorlar. Biz eşimizi ve çocuklarımızı bırakıp gidiyoruz. Ama maalesef katillerle, hırsızlarla ve bombacılarla aynı binada kalıyorlar. Artık şansa yaşıyoruz. Can güvenliğimiz yok. Şikayet ediyoruz, ilgilenen yok. Önceden bu kadar değildi. Son 2-3 yıldır ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Yetkililer bir an önce buna bir çözüm bulmalı.”
İç güvenlik yasası genişlemeli
Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Vahit Bıçak ise günlük kiralık evlerin terör örgütleri, mafya ve çetelerin hücre evine dönüşmesinin önüne geçilmesi için gerekli yasal düzenlemelere dikkati çekti: “Günlük kiralık evlerde ‘konut dokunulmazlığı’ söz konusu olamaz. Konut kişinin dinlenmek için kullandığı alana denir. Eğer birileri bir evden para kazanıyorsa orası ticarethane oluyor ve konut dokunulmazlığı kalkar. Ticari faaliyetlerin, emniyete kayıt ve bildirim yükümlülüğü olmalı. Şu anda bir düzenleme yok. İç Güvenlik Yasası’nda kiralık araçlara yapılan TC numarası ve pasaport bildirim zorunluluğu ile bir boşluk dolduruldu ama aynı şey günlük kiralık evler, hatta otobüs ve feribotlar içinde yapılmalı ve denetlenmeli, uymayanlara ağır cezalar getirilmeli. Aynı uçaklarda olduğu gibi. Suçlular ev bulamazsa köprü altı gibi yerlerde gizlenecek ve yakalanmaları kolaylaşacak. Ayrıca, ihbarı teşvik eden sistem geliştirilmeli.”
GELECEKTE BİNLERCE TERÖRİST SAKLANABİLİR
Genelkurmay Genel Sekreterliği’nde tüm istihbaratın toplandığı İç Güvenlik bölümünden emekli Tuğgeneral ve Kemerburgaz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahri Erenel, terör örgütü PKK’ya olduğu gibi DAEŞ ile mücadelede de benzer birimler kurulması gerektiğini görüşünde. Erenel, şunları söylüyor: “Suriye’deki DAEŞ’in tasfiye sürecinde, bu terör örgütünün binlerce mensubu için ilk kaçış noktası olarak Türkiye akla gelecek. Binlerce DAEŞ’li terörist için bu günlük kiralık evler ya da 3 milyon Suriyelinin kaldığı evler, saklanmak için lojistik alan oluşturacak. Acilen bu konuda düzenlemeler yapılmalı. DAEŞ konusunda uzman birimler oluşturulmalı.”
Kaynak: http://haber.star.com.tr/politika/gunluk-kiralik-hucre-ev/haber-1122837
Comments
No comments yet.