Son günlerde cezaevlerinde cezalarını çekmekte olan mahkumlara yönelik af çıkarma konusunda çalışmalar olduğuna ilişkin basın ve yayın organlarında, medyada ve sosyal medyada haberler yer almaya başladı.
Af Çıktı mı? Af Çıkacak mı? Af Yolda mı?
Af çıktı mı? Af çıkacak mı? Af yolda mı? sorularının cevabı netlik kazandı. Adına af denilmese de af gibi etki doğuracak yasal düzenleme yapıldı. 1 Temmuz 2016 öncesi işlenen suçlarda şartlı tahliye (koşullu salıverme) oranı 2/3’ten 1/2’ye düşürüldü. Denetimli serbestlik süresi ise 1 yıldan 2 yıla çıkartıldı. Bu düzenleme sonrası ilk etapta kapalı ve açık cezaevlerinden yaklaşık 38.000 kişi tahliye edilecek.
…
Son günlerde cezaevlerinde cezalarını çekmekte olan mahkumlara yönelik af çıkarma konusunda çalışmalar olduğuna ilişkin basın ve yayın organlarında, medyada ve sosyal medyada haberler yer almaya başlamıştı. Hukuk Büromuza arayan çok sayıda kişi de af konusunda bilgi talep etmekteydi. Geçtiğimiz hafta basın yayın ve medya kuruluşlarında af ile ilgili çeşitli haberler yayınlanmıştı.
10 Ağustos 2016 tarihli Hürriyet Gazetesinde af konusuyla ilgili yayınlanan haber şöyledir: (http://www.hurriyet.com.tr/ak-partiden-genel-af-aciklamasi-40188436)
AK Parti Sözcüsü Yasin Aktay, geçmişe dönük 5 yıllık af çıkacağına ilişkin iddialarla ilgili konuştu. Aktay, ‘Cezaevlerinin durumu, suç ve ceza dengesindeki adaleti bozmayacağı bir takım çalışmaların yapıldığını biliyoruz’ dedi. Aktay, akşam saatlerinde yaptığı başka bir açıklamada ise bugünkü basın toplantısındaki değerlendirmelerinin bazı haberlerde « af çalışması » olarak yansıtılmasının, ifadelerinin maksadıyla bağdaşmadığını söyledi.
AK Parti Sözcüsü Yasin Aktay MYK sonrası basın açıklaması yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı.
AF TARTIŞMALARI SORUSUNA YANIT
Geçmişe dönük 5 yıllık af çıkacağı yönünde çalışmalar yapıldığı iddialarının sorulması üzerine Aktay, « Detaylarını çok fazla bilemeyeceğim şu anda. Adalet Bakanlığı’nın bünyesinde cezaevlerinin durumu, suç ve ceza dengesindeki adaleti bozmayacağı bir takım çalışmaların yapıldığını biliyoruz. Bu çalışmalar kısa süre içerisinde bitirilecek ve kamuoyu ile paylaşılacaktır » diye konuştu.
AKTAY’DAN BİR AÇIKLAMA DAHA
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Yasin Aktay, bugünkü basın toplantısındaki değerlendirmelerinin bazı haberlerde « af çalışması » olarak yansıtılmasının, ifadelerinin maksadıyla bağdaşmadığını söyledi.
Aktay, AA muhabirine, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısındaki, « af konusu »na ilişkin ifadelerine yönelik açıklamalarda bulundu.
Aktay, şunları kaydetti:
« Bugün bir milletvekilimize isnat edilen bir haberle ilgili olarak sorulan bir soruya verdiğim cevabın, basında maksadını aşacak şekilde bir ‘af açıklaması’ olarak verildiği görülmüştür. Bu konuda konuşmama, detaylı bir bilgimin olmadığını söyleyerek başladığım halde, söz konusu edilen haberle ilgili değerlendirmelerimin ‘af çalışması’ olarak yansıtılması, ifadelerimin maksadıyla bağdaşmamaktadır. Doğrusu Adalet Bakanlığının halihazırda genel veya kısmi bir af çalışması bulunmamaktadır. » (AA)
11 Ağustos 2016 tarihinde NTV’de cezaevindeki mahkumların af edilmesine ilişkin başka bir haber yer almıştır. (http://www.ntv.com.tr/turkiye/adalet-bakani-bekir-bozdag-af-calismasi-yok,k3q9egwShEC8tglZDTLMZA) Bu habere göre;
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, herhangi bir af çalışması yapılmadığını söyledi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, af çıkartılacağı iddialarına ilişkin açıklama yaptı.
Bakan Bekir Bozdağ, af konusunda herhangi bir çalışma yapılmadığını açıkladı.
Bozdağ, « Herhangi bir af çalışması yoktur. Haber, yorumlar asılsızdır » dedi.
Bu arada, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, konunun parti gündeminde olmadığını söyledi.
« Bu konu henüz gündeme gelmedi. Nereden çıkıyor biz de şaşkınlıkla takip ediyoruz » diyen Yazıcı, « Bir kez daha net ifadeye edeyim; af gündemimizde yok, zihnimizde yok. Böyle bir şey olamaz. Ne partinin gündeminde ne hükümetin gündeminde » ifadelerini kullandı.
Yazıcı, denetimli serbestlikte süre uzatılması konusunun da gündeme gelmediğini belirterek, « Ama bu düşünülebilir » dedi.
…..
Af, genel anlamda, bir kişinin kusurunun bağışlanması demektir. Bütün toplumların aileden başlayarak, okulda ve toplum içinde nasıl davranılacağına ilişkin kuralları vardır. Bu kurallara aykırı hareket etmek suç ya da kabahat olarak kabul edilir. Bununla birlikte bir baba çocuğunun, bir öğretmen öğrencisinin bazı kuraldışı davranışlarını bağışlayabilir. Hukukta af ise, devletin suç işleyip hüküm giymiş bireyleri bazı durumlarda bağışlamasıdır. Bu durumda af, bir mahkemece verilmiş cezanın, hatta doğrudan doğruya suçun yok sayılmasıdır.
Af, genel af ve özel af olmak üzere ikiye ayrılır. Belirli bir suçu ve bu suçtan hüküm giymiş kişilerin cezalarını ortadan kaldıran affa genel af denir. Aftan yararlanan kişinin savcılıktaki sabıka kaydı silinir ve o kişi hiç hüküm giymemiş sayılır.
Bir yargılamada adaletsiz ve yanlış karar verilmiş olabilir. Bu tür adaletsiz ve yanlış kararların düzeltilmesi, yaşlı ya da hasta hükümlülerin bağışlanması için çıkarılan affa da özel af denir. Özel af ya yalnızca cezanın uygulanmasını hafifletir ya da tamamen ortadan kaldırır. Suç gene de işlenmiş sayıldığı için, kişi hüküm giymiş olarak kabul edilir ve savcılıktaki sabıka kaydı silinmez.
Türkiye’de özel ve genel af çıkarma yetkisi anayasayla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verilmiştir. Ayrıca cumhurbaşkanı, gene anayasayla verilmiş yetkisine dayanarak özel af çıkarabilir.
Comments
No comments yet.